Vind de slimste manier van reizen voor jou

Overslaan, laat mij alle slimme opties zien

Als fietsers in een groepje rijden, krijgen ze sneller groen: proef bij het kruispunt Holkerwerg Ringweg Koppel in Amersfoort.

Het kan best irritant zijn, als het verkeerslicht niet snel genoeg op groen gaat. Maar de gemeente Amersfoort doet in samenwerking met verkeersverwachtingen een proef waarbij fietsers minder lang hoeven te wachten. Zodra zij het verkeerslicht naderen springt het licht of eerder of groen of blijft langer groen. Zo hoef je minder lang te wachten. Er is wel een voorwaarde: maak een groep fietsers, hoe groter de groep fietsers hoe groter de kans dat het verkeerslicht eerder of langer groen voor je wordt.

Hoe werkt dat?

De camera’s meten of je een groep vormt en geeft dat door aan de verkeerslichten. De verkeerslichten bepalen op basis van de groepsgrootte of en hoeveel eerder je groen krijgt. Soms kan dit ook weer niet, omdat er bijvoorbeeld een ambulance of bus aan komt of dat het echt veel te druk is me auto’s. Maar de kans wordt wel aanzienlijk groter dat je in een groep minder hoeft te wachten. De camera’s dienen alleen voor het meten van fietsverkeer en beelden worden niet opgeslagen en/of bewaard.

Heb je vragen over de proef? Neem dan contact op met Arjan Bezemer van Goedopweg arjan@goedopweg.nl . Goedopweg is de moederorganisatie van dit platform verkeersverwachtingen.